ייפוי כח מתמשך
נעים להכיר: ייפוי כוח מתמשך - הליך מהפכני ששומר ומבטיח את זכויותיכם ורצונכם בעתיד (ולתמיד)
- עדכני לתאריך 30-4-2020
- מאת: יו"ר מחוז דרום לי"כ מתמשך ואפוטרופסות - עורך דין שוני ימין
- זמן קריאה: 4 דקות
דווקא עכשיו, כשהאוכלוסייה הבוגרת עלולה למצוא את עצמה חשופה לסכנת הידבקות, חשוב שתדעו כיצד לבטח את עתידכם באמצעות הכלי המשפטי – ייפוי כוח מתמשך, במאמר זה תקבלו מידע אודות ההליך,מה העלות הכרוכה בעריכתו, וכיצד ניתן לערוך אותו עבורכם עם האתגרים שתקופה מורכבת זו מביאה עמה.
פתח דבר - חשוב לדעת
מדי שנה, מתמנים במדינת ישראל כעשרת אלפים אפוטרופוסים. רובם המכריע של מינויים אלו נעשים עבור אנשים שאינם יכולים לדאוג לענייניהם כתוצאה מקשיי תפקוד בדרגות שונות (מנטליות או פיזיות).
אך הנתון החשוב באמת הוא – כי חלק לא מבוטל מהאנשים שעבורם ממנים אפוטרופוסים היו בריאים לחלוטין זמן קצר לפני בקשת המינוי עבורם, וזאת מהסיבה שנשללה מהם היכולת לתפקד בצורה נורמטיבית עקב מקרה או אירוע לא צפוי.
המשמעות בהליך האפוטרופסות, למעשה נותנת לבית המשפט את הזכות להכריע בנושאים מהותיים בחייו של האדם לו ממנים אפוטרופוס, ומכתיבה את האופן שבו עליו להתנהל על פי תפיסתו. זיהוי המצוקה שבה אדם לא שולט בגורלו, והרצון להביא לפתרון הראוי שיאפשר לו לאגד את רצונותיו במסמך משפטי מבעוד מועד, יצר את הצורך בהוספת הליך חדש וחסר תקדים בישראל בשם "ייפוי כוח מתמשך" – הליך זה מאפשר את רישום רצונות האדם במסמך המהווה מעיין "פוליסת חיים" שתיכנס לתוקף רק במקרה שבו יאבד את יכולתו לתפקד בעתיד הרחוק.
אז מהו ייפוי כוח מתמשך ? (או בקיצור יפוכ"מ)
בשנת 2015 הצעה בכנסת לתיקון חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות אשר נבעה מהצורך בכיבוד רצונו של האדם המסוים, ושיתופו בהחלטות הנוגעות אליו – הולידה בסופו של יום הליך חדש לחלוטין בשם "ייפוי כוח מתמשך" (ע"י שרת המשפטים דאז, אייל שקד – אפריל 2017).
התיקון מבקש להעצים ולהגביר את עצמאותו וזכותו של כל אדם באשר הוא (אשר נקרא גם "ממנה"), אשר מבקש להכריע ולהכתיב את האופן שבו ינוהלו ענייניו בכל תחומי החיים, ובכל מקרה שבו לא יתאפשר לו מכל סיבה שהיא לנהלם בעתיד (סיבות נפשיות או פיזיות).
למעשה יפו"כמ הינו מעיין "פוליסת ביטוח" שבו במסמך אחד ניתן לבחור מראש מי יפעל (שנקרא גם "מיופה הכוח") והאופן שבו יפעל בענייניו הרפואיים, האישיים והכלכליים של הממנה.
המסמך עם כל המידע הרגיש שבו הוכתבו מראש רצונותיו העתידיים של האדם, יהיה שמור בפיקדון במערכת הממשלתית ולא יופעל אלא אם כן האדם אשר ערך את הייפוי כוח מתמשך עבורו אינו מסוגל להביע רצונותיו, וזאת על פי חוות דעת של רופא מומחה.
האופן והצורה שבה יש לערוך את המסמך נוגעת לאורח חייו של האדם המבקש לערוך עבורו את מסמך ייפוי הכוח (נקרא גם: "הממנה"). חשוב לקבל הכוונה וייעוץ מעורך דין \ איש מקצוע מומחה, אשר ידע להעלות נושאים בוערים וחשובים שיש להתייחס אליהם בייפוי הכוח עצמו, ושלא תמיד הממנה רואה לנכון לציין.
מועד כניסת ייפוי הכוח המתמשך לתוקף
ככלל, ייפוי הכוח המתמשך אינו נכנס לתוקף אוטומטי ונשמר במאגר הממשלתי.
ברגע שהממנה כבר אינו מסוגל להבין שכלית את הנושא שלשמו נתן את ייפוי הכוח (לדוגמא במקרה לא צפוי בו נעשתה חלילה פגיעת ראש), בהתאם להוראות ספציפיות שהשאיר. במידה ולא ניתנו הוראות מיוחדות על ידי הממנה, ייכנס ייפוי הכוח לתוקף על פי חוות דעת רפואית בנוגע למצבו של הממנה ובאבחונו האם הוא מסוגל לטפל בעניינו.
עם כניסת ייפוי הכוח המתמשך לתוקף, תשלח הודעה לאפוטרופוס הכללי, שיאשר או יבקש הבהרות אודות הכניסה לתוקף, ולאחר מכן ישלח הודעה לממנה ולאנשים מיודעים, (אם הוגדרו). תוקף ייפוי הכוח המתמשך פוקע על פי ההגדרות הקבועות בחוק (למשל פטירת הממנה או מיופה הכוח, על פי רצון הממנה או על פי החלטת בית משפט).
חשיבות ייפוי הכוח המתמשך
עריכת ייפוי כוח מתמשך חשובה לא פחות מעריכת צוואה ואפילו יותר (ישנו הסבר ברשימה).
הנה רשימה חלקית ובה הסיבות בגינם חשוב שלכל אדם תהא גישה לעריכת ייפוי כוח מתמשך:
- ייפוי כוח מתמשך = "צוואה בחיים" – גם כאשר מבחינה משפטית אדם לא כשיר לתפקד, מסמך ייפוי הכוח המתמשך שנעשה מבעוד מועד,
הוא זה אשר יכתיב לסביבתו הקרובה את האופן שבו יש לנהוג בו בנושאי הליבה החשובים. - עלויות נמוכות – שמאפשרות לכל אדם לקבוע בעניין גורלו.(התייחסות למחיר בסוף המאמר)
- ללא ביורוקרטיה של בתי משפט – ופעמים רבות אף מתבצע בבית הלקוח.
- יכולת להחליט מראש בעניינך הרפואיים – לדוגמה, לקבוע את אופן הטיפול בביצוע הליך מסכן חיים.
- יכולת להחליט מראש בעניינך הכלכליים – לאפשר לך לקבוע מבעוד מועד את אופן השימוש בכספיך.
- יכולת להחליט מראש בעניינך האישיים – שמור על דרך החיים שלך.
כחלק ממטרת המאמר להביא להנגשת מידע לכל המעוניין, ניתן לפנות לקבלת חוות דעת של עורך דין מומחה ע"י בחירת קבוצת הגיל שלך:
ייפוי כוח מתמשך בזמן הקורונה\ייפוי כוח מתמשך מרחוק
ככלל, כדי לעשות ייפוי כוח מתמשך, על הממנה לחתום על ייפוי הכוח המתמשך בפני עורך דין (שעבר הכשרה מיוחדת), ולאחר שקרא וקיבל על עצמו את כל תוכנו, ועל כל חלקיו. יימסר ייפוי הכוח המתמשך (כשהוא חתום) ויופקד למשמרת במרשם המנוהל על ידי האפוטרופוס הכללי.
בעקבות מגפת הקורונה, כשהצורך בחתימה על ייפוי כוח מתמשך ומתן הנחיות למיופי הכוח במקרה של הדבקה נמצא בשיאו, הוצאו על ידי האפוטרופוס הכללי הנחיות מיוחדות המאפשרות להכין את המסמך שלא בנוכחות פנים אל פנים.
לפי ההנחיות, כל עוד נמשכת תקופת החירום ניתן לחתום על ייפוי כוח מתמשך גם מהבית באמצעות שיחת וידאו. אפשר בהחלט לקיים עם עורך הדין שיחות טלפונית להכנה, הדרכה, ייעוץ והצגת אלטרנטיבות. לאחר מכן, הטופס שיוגש באופן מקוון לאפוטרופוס הכללי ייערך על-ידי עורך הדין באמצעות שיחת וידיאו שבאמצעותה יוכל לאשר כי זיהה את החותמים (אם מהיכרות קודמת ואם על פי תעודת זיהוי שהועברה אליו באמצעים דיגיטליים). .
יצוין, כי ההנחיות החדשות אומנם מחייבות להיפגש עם עורך הדין בתום תקופת החירום אך אם חלילה ייפוי הכוח ייכנס לתוקף לפני שהסתיימה בשל הידרדרות במצבו של הממנה, לא יהיה צורך לקיים את המפגש הפיסי, ומסמך ייפוי הכוח יעמוד בתוקפו וכך זכויותיו ורצונותיו של הממנה ישמרו גם כן.
כמה עולה ייפוי כוח מתמשך?
לשאלה כמה עולה לעשות ייפוי כוח מתמשך אין תשובה חד משמעית. באופן טבעי, כיוון שמאפייני החיים של כל אחד מאיתנו שונים זה מזה, מבלי לבצע מספר בדיקות בסיסיות אין דרך לצפות מראש מה תהיה רמת המורכבות של ההסדר המשפטי שעורך הדין יתבקש לערוך.
לשם השוואה, לא מדובר בהסכם סטנדרטי שלו ניסוח יחסית קבוע שמשתנה מעט ממקרה למקרה (הסכם שכירות למשל), אלא מסמך שיש להתאים באופן אישי לכל אדם.
בנוסף לעובדה כי עריכת ייפוי כוח מתמשך נעשית באופן אישי, ישנה חשיבות רבה לאילו נושאים מבקשים להסדיר בייפוי הכוח המתמשך. אם הממנה מבקש לקבוע הנחיות מקדימות רבות או לנסות ולטוות תכנית פעולה לסיטואציות אפשריות שעשויות להתרחש בעתיד, הרי שהייפוי כוח מתמשך יספק וודאות מחד, אבל יהיה מסובך יותר לכתיבה מאידך. עלות עריכת ייפוי כוח מתמשך נגזרת, אם כן, מעבודת עורך הדין, ואינה דורשת תשלום אגרה\התייצבות בבית משפט ולעתים רבות אף נעשות בבית הלקוח.
יודגש כי, ועדת שכר טרחה ופורום משפחה בלשכת עורכי הדין פרסמה לאחרונה (מאי 2019) הצעה לתעריף שכר טרחה מינימלי מומלץ בגין הכנת ייפוי כוח מתמשך, העומד על 5000 ₪.
5000 ₪ ? למה כ"כ יקר?
ראשית כל, מדובר במסמך ארוך יחסית (לרוב אורכו עולה על 12 עמודים). כתיבת המסמך דורשת פגישות אישיות עם הממנה, ולא פעם אף מפגש משפחתי, יצירת דיון נרחב על נושאים שונים וכן מפגש עם המיופה. התהליך הוא אינטנסיבי מפאת חשיבותו הרבה. בהליך זה יבין עורך הדין מהו אורח החיים של הממנה, מהן הנקודות החשובות לו ברמה האישית וכו'.
סבסוד של 40% הנחה בתקופת הקורונה
המצוקה אליה נקלעו בני הגיל השלישי, מחייבת התייחסות והתחשבות בהתאם, ולכן בצעד חסר תקדים, העלות בעבור עריכת ייפוי כוח מתמשך תסובסד בתקופה זו (נוהל חירום), ומוצעת בהטבה של 40% מהמחיר המומלץ (!).
חשוב להדגיש, לא מדובר "במבצע", אלא ברצון לאפשר גישה לכל המעוניין לבצע עבורו או עבור אחד מבני משפחתו את ההליך החשוב הזה שלמעשה מאפשר להחליט מראש לגבי העתיד ומקבל חשיבות גבוהה אף יותר בתקופה מורכבת זו.
כחלק ממטרת המאמר להביא להנגשת מידע לכל המעוניין, ניתן לפנות לקבלת חוות דעת של עורך דין מומחה ע"י בחירת קבוצת הגיל שלך:
לסיכום: אל תאפשרו לאחרים להחליט עבורכם !
ייפוי כוח מתמשך הינו הליך חדשני אשר חורט על דגלו ערכים ראויים ומקודשים, ויישומו אכן יהיה מבורך. אולם, ישנם מספר אתגרים שעימם צריך להתמודד, כך למשל, יש להביא לחשיפה והנגשת מידע שימחיש לכל המעוניין לדעת יותר אודות חשיבות ההליך.
כמו כן כותב המאמר סבור שיש לפעול במרץ לאפשר את קיום ההליך לאלו אשר אינם יכולים להרשות לעצמם לבצע את ההליך מבחינה כלכלית ולכן מאפשר עריכת ייפוי כוח מתמשך בעלות מופחתת משמעותית מהעלות המומלצת (50% פחות מהמחיר המומלץ) ובמקרים מסוימים – ללא עלות כלל.
*המידע המוצג כאן אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד.
*בכל מקום שבו נעשה במסמך שימוש בלשון זכר או נקבה, הכוונה היא גם למגדר השני.