ייפוי כח מתמשך צוואה בחיים
ייפוי כוח מתמשך - צוואה בחיים
- מאת: עורך דין שוני ימין
- זמן קריאה: 4 דקות
הליך חדש בישראל (2018) מאפשר כיום ולכל אדם המעוניין בכך, "לבטח" את עצמו מבעוד מועד ולקבוע מראש מי יטפל בענייניו בעתיד במידה ויהיה לו קושי לטפל בהם בעצמו. בין אם יגיע למצב שבו תידרש קבלת החלטה הקשורה לנכסיו או לבריאותו או לנושאים אישיים אחרים, זוהי ההזדמנות של כל אחד לקבוע את עתידו בעצמו, בעודו כשיר ובריא, ובאמצעות שימוש בהליך ייפוי כוח מתמשך.
תיקון 18 לחוק – ככל הנראה תיקון החוק המשמעותי של העשור (חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות)
חשוב להבין, כי עד כניסתו לתוקף של התיקון לחוק, הייתה זו המדינה שקבעה אפוטרופוס האחראי לענייניו של אדם אשר נבצר ממנו לקבל החלטות בעצמו. האפוטרופוס קיבל החלטות משמעותיות בנושאים שונים, לרבות החלטות בנושאים הקשורים לרכושו של האדם, להליכים רפואיים שונים ואף לרווחתו וזאת מבלי לשמוע את דעתו של האדם או להתחשב ברצונו. מינוי אפוטרופוס מהסוג הזה היה צעד אגרסיבי למדי, ואין ספק כי התיקון שנכנס לתוקף ב-2017 שינה לחלוטין את הכללים. הוא החזיר את השליטה לידיו של האדם, אשר מאפשר לאדם לקבוע מבעוד מועד מי יהיה האחראי לפעול בשמו באמצעות ייפוי כוח מתמשך. כך יכול כל אחד לקבוע כיצד יש לנהוג ביחס לרכושו אם לא יוכל לדאוג לו, וכן כיצד יש לנהוג במצבים שבהם נדרשים הליכים רפואיים כאלה ואחרים.
יודגש כי חשוב מאוד לעשות את תהליך ייפוי הכח המתמשך על ידי עורך דין מקצועי ובעל ניסיון שילווה אתכם לאורך כל הדרך, בכדי לבצע את התהליך בצורה נכונה תוך הגנה מלאה על הזכויות שלכם.
התאמה לייפוי כח מתמשך תלויה במספר גורמים, כמו לאיזה קבוצת גיל את/ה שייכ/ת. מעל 25,147 כבר ביצעו בדיקת התאמה לייפוי כח מתמשך, זה לוקח פחות מדקה ורק צריך לענות על מספר שאלות בסיסיות. ניתן להתחיל בדיקת התאמה לייפוי כח מתמשך על ידי בחירת קבוצת גילך:
בחירת מיופה הכוח
הבחירה במיופה הכוח היא בחירה שמחייבת לא מעט מחשבה וזהירות. למרות שאנשים רבים עשויים לצפות להיבחר לתפקיד החשוב, מיופה הכוח יהיה זה שניתן לסמוך עליו, לתקשר עמו בצורה נכונה וטובה, ולדעת שהוא אדם אחראי – הן ביחס לענייניו שלו, ובפרט בענייניו של אדם אחר. במילים אחרות, גם אם חבר טוב או קרוב משפחה בטוחים שהם ראויים למעמד, רצוי שלא לבחור בהם מתוך חוסר נעימות.
מיופה הכוח האידאלי יהיה בדרך כלל אדם מהמשפחה הגרעינית של הממנה. באופן כללי ניתן למנות עד שלושה מיופי כוח. זוהי זכותו של כל אדם לקבוע מי יהיו הממונים על הנושאים השונים, והוא יכול להגדיר כי כל אחד מהם יקבל את האחריות בתחומים שונים לחלוטין: האחד ידאג לרכושו, האחר לענייניו הרפואיים והשלישי לסוגיות הקשורות לרווחה ולעניינים אישיים. עם זאת, במצבים רבים יידרשו הממונים לשתף ביניהם פעולה, וזוהי נקודה חשובה שיש לקחת בחשבון לפני גיבוש ההחלטה על זהותם של מיופי הכוח.
עריכת ייפוי כוח מתמשך – איך זה עובד?
ייפוי כוח מתמשך ניתן לערוך באמצעות עורך דין הרשום בלשכת עורכי הדין, אשר הוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי. עורך הדין יערוך את הבקשה באמצעות טופס ייעודי, ואסור שיהיה לו עניין אישי בייפוי הכוח המתמשך. במילים אחרות, שוכר בדירה בבעלותך או בעל מניות בחברה על שמך אינם רשאים לערוך ייפוי כוח מתמשך.
ייפוי כוח מתמשך: היתרונות המרכזיים
כאמור, היתרון המשמעותי ביותר של התיקון לחוק הכשרות המשפטית, הוא יתרון השליטה. החוק למעשה מאפשר לכל אדם למנות אפוטרופוס לעצמו, במקום להגיע למצב שבו ממונה עבורו אפוטרופוס באופן שרירותי לחלוטין. עם זאת, ישנם יתרונות נוספים לעריכת ייפוי כוח מתמשך בשלב מוקדם ככל האפשר:
1 – הממונה קובע מראש מתי ייכנס ייפוי הכוח לתוקף, מי רשאי לקבל החלטות ובאילו נושאים. ההחלטות מתקבלות על ידי הממנה, ולא על ידי אפוטרופוס שמונה על ידי המדינה.
2 – ייפוי כוח מתמשך חוסך זמן יקר ומאפשר התנהלות יעילה ותקינה של הליכים משפטיים שונים.
3 – ניתן לבצע שינויים בכל נקודת זמן, לרבות שינויים בזהותו של מיופה הכוח או בהיקף הסמכויות שלו.
4 – הממונה לא נדרש להציג דוחות שנתיים או לקבל אישור של רואה חשבון, וכך ניתן לחסוך לו זמן יקר ולא מעט משאבים. בנוסף, הפיקוח על ייפוי כוח מתמשך לא מחייב בירוקרטיה רבה כמו זו הנדרשת במצבים אחרים.
היתרונות הללו הופכים את ייפוי הכוח המתמשך למהלך נבון ומתבקש, וזוהי ההזדמנות שלך לשלוט בגורלך, עם ממונה שדואג לצרכיך, לרכושך, לבריאותך ולרווחתך – גם כאשר לא תהיה לך את היכולת שלנו לקבל החלטות בעצמך.
זה הזמן לפעול ולנצל את יתרונות המהלך המשפטי שחולל שינוי אדיר בכך שהוא מבטיח כי אורח חייכם ישמר בדיוק על פי רצונכם.
התאמה לייפוי כח מתמשך תלויה במספר גורמים, כמו לאיזה קבוצת גיל את/ה שייכ/ת. מעל 25,147 כבר ביצעו בדיקת התאמה לייפוי כח מתמשך, זה לוקח פחות מדקה ורק צריך לענות על מספר שאלות בסיסיות.
סבסוד של 40 % הנחה בתקופת הקורונה
המצוקה אליה נקלעו בני הגיל השלישי, מחייבת התייחסות והתחשבות בהתאם, ולכן בצעד חסר תקדים, העלות בעבור עריכת ייפוי כוח מתמשך תסובסד בתקופה זו (נוהל חירום), ומוצעת בהטבה של 40% מהמחיר המומלץ (!).
חשוב להדגיש, לא מדובר "במבצע", אלא ברצון לאפשר גישה לכל המעוניין לבצע עבורו או עבור אחד מבני משפחתו את ההליך החשוב הזה שלמעשה מאפשר להחליט מראש לגבי העתיד ומקבל חשיבות גבוהה אף יותר בתקופה מורכבת זו.