משפטי - דיני משפחה - מסמך הבעת רצון

משפטי - דיני משפחה - סכסוכי ירושה

סכסוכים כספיים בין היורשים - כיצד ניתן לשמור על שלמות המשפחה בלי לוותר על הזכויות שלכם ? ​

השפעה בלתי הוגנת, ריבוי צוואות, חשש לזיוף או טעות – אלו רק חלק מן המקרים המקימים עילה לביטול צוואה \ צו ירושה.
עם פטירתו של אדם, לעתים ישנו הבדל רב בין מה שאמר בחייו לבין המופיע בצוואתו \ עזבונו. ולכן חלק מבני המשפחה נותרים עם סימני שאלה לגבי מה בדיוק התרחש, והאם כדי לבדוק את הדברים לעומק בנוגע לחלקם בצוואה. 

במאמר זה, נתאר בפניכם פתרונות אפשריים לסכסוכים אלו, מהם השלבים המומלצים טרם הגשת תביעה בבית משפט, וכיצד להתמודד עם הקושי הרגשי שנוצר במקרים מסוימים.

יש לכם ילד עם צרכים מיוחדים ? מסמך "חדש"(2017) ידאג לרצונם בכל מצב -הכירו את מסמך "הבעת רצון"

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp

לא פעם הורים לילדים עם צרכים מיוחדים חושבים לעצמם מה יקרה ביום שבו קושי מסוים ימנע מהם את הטיפול המסור אותו הם מעניקים לילדיהם, ובדגש על ילד עם צרכים מיוחדים.

גם אם לא יחול קושי פיזי\נפשי בטיפול של ההורה בילדו, נתונים סטטיסטיים מראים כי באופן טבעי לחלוטין – לרוב ילדו של אדם יזכה לאריכות חיים אחרי הוריו – בהסתמך על עובדה זו חשוב להיערך מראש ובמבט צופה פני עתיד למצב שבו הילד עלול להפסיד את הטיפול המסור שהוריו מאחלים לו עקב קושי פיסי\שכלי שימנע מהם להמשיך לדאוג לילדם .

בכדי להתגבר על הקושי ואי הוודאות שתחול במידה ותמנע מהורה היכולת לטפל בילדיו מכל סיבה שהיא, התווסף לספר החוקים בישראל הליך חדש (2017) בשם "מסמך הבעת רצון". 

הליך "מסמך הבעת רצון" מאפשר להורה של קטין\בגיר עם צרכים מיוחדים או לאפוטרופוס שהוא בן משפחה לנסח עבורו הנחיות והוראות מקדימות כיצד להמשיך לטפל בתחומים השונים (כלכלי, רפואי, אישי) באותו קטין \ בן משפחה, מי יהיו אלו שימשיכו לטפל, ובאיזה אופן הם יעשו זאת.

כיום המחוקק מחייב היעזרות בעורך דין לצורך עריכת "מסמך הבעת רצון" וזאת מכיוון שהמסמך הינו מסמך רגיש שיש לערוך בשיקול דעת רב. עורך דין מנוסה בעריכת מסמך הבעת רצון  ידע לדייק ולכוון את האדם העורך אותו בכל הנושאים החשובים בתחומים השונים (שלא תמיד שמים אליהם לב), לא פחות חשוב מכך הוא אופן ניסוח הדברים בכתב כך שידעו להתממש גם במבחן המציאות ככל ויהיה צורך לממש את מסמך הבעת הרצון בעתיד.

"כשכל צד עושה ננעל בעמדתו קשה  למצוא את נקודת האמצע, כאן נכנס תפקיד המגשר או הבורר"

"מסמך "הבעת רצון" הינו הליך חדש ומהפכני שהחל דרכו באפריל 2017, הליך הבעת רצון מאפשר כיום לכל הורה לילד עם צרכים מיוחדים ו\או אפוטרופוס מכהן – לערוך ולהפקיד מסמך "הבעת רצון" אשר יצביע על אפוטרופוס חלופי לקטין/בגיר"

מזה מסמך הבעת רצון ?

בתור הורים, הנכם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדכם. ילד עם צריכים מיוחדים שעבר את גיל 18 עדיין יהיה כפוף להחלטות הוריו במסגרת בקשת מינוי אפוטרופסות עבורו.

בשיחות שנעשו עם עשרות הורים המשמשים ביו היתר כמטפלים מסורים לילדיהם המאותגרים שכלית ופיזית – ישנה שאלה חשובה ועיקרית שנשארת ללא מענה והיא היא מה יקרה ביום שהם לא יוכלו לבצע יותר את תפקידם? 

מסמך "הבעת רצון" הינו הליך חדש ומהפכני שהחל דרכו באפריל 2017, הליך הבעת רצון מאפשר כיום לכל הורה לילד עם צרכים מיוחדים ו\או אפוטרופוס מכהן – לערוך ולהפקיד מסמך "הבעת רצון" אשר יצביע על אפוטרופוס חלופי לקטין/בגיר וייתן הוראות מקדימות כיצד ואיך לפעול במצב של פטירת ההורה המטפל או היעדר כשירות כתוצאה מפגיעה קוגניטיבית או פיזית כלשהי (של ההורה).

עריכת מסמך הבעת רצון אצל האפוטרופוס הכללי תדע לשמר את אורח חייו של הקטין/הבגיר, תמנע אפשרות לסכסוכים פוטנציאלים בתוך המשפחה ותכבד את רצונות האפוטרופוס הנוכחי/ההורה, כך שיוכל להבטיח לעצמו שהטיפול המסור המוענק כעת ימשך גם במידה ותמנע מאותו הורה להעניק אותו.

את מי כדאי לבחור כמחליף במסמך "הבעת רצון" ?

לעיתים קרובות, ההורה או אפוטרופוס הנוכחי יעדיף באופן טבעי אדם כלשהו מתוך המשפחה ובמקרים מסוימים תבחר עמותה או אדם מחוץ למשפחה בעל תפיסת עולם משותפת לו. ובכל מקרה, להתחלת ההליך אין צורך לגבש החלטה סופית בשאלה מי ישמש כמחליף (או מחליפים) ורצוי ולשאול את עורך הדין בשיחה הראשונית בנושא זה , ולפני התחייבות לתהליך בפניו.

אילו הוראות ניתן לכלול במסמך הבעת רצון?

ההוראות שיכללו במסמך הבעת רצון יהיו מותאמות באופן אישי לנסיבות חייו של האדם וכוללות בתוכם התייחסות לכל אחד מתחומי הליבה בפן הכלכלי הרפואי והאישי.

בסיוע עורך הדין המטפל, ההורה ייתן תוקף משפטי לבקשותיו השונות במסגרת עריכת הליך הבעת רצון כך שלמעשה רצונות ההורה באשר למי יהיו המטפלים וכיצד יטפלו בו יישמרו לטובת ילדיו גם את תמנע ממנו היכולת להכריע בעניין זה בעתיד.  

ההוראות שיכללו במסמך הבעת רצון כוללות בין היתר את הנתונים הבאים:

  • זהות האפוטרופוס.
  • הנחיות ספציפיות לפעולת האפוטרופוס – הוראות בדבר מקום מגורים, העדפות תזונה ופעילויות, קשרים משפחתיים, ניהול כספים והיכן להשקיע אותם לטובת הילד וכיוצ”ב.
  • "רוח המפקד" – הערות והנחיות כלליות יאפשרו צורת התנהלות וחשיבה המתיישבת עם רצון ההורה באשר לאופן הטיפול. 

 מהי הפרוצדורה לעריכת מסמך הבעת רצון ?

מסמך "הבעת רצון" יכול להיערך רק על ידי עו”ד שעבר הכשרה של האפוטרופוס הכללי המסמיכה אותו לערוך מסמך "הבעת רצון". לאחר עריכת המסמך על ידי עורך הדין ואישורו על ידי האדם המבקש אותו, תתבצע הפקדה מקוונת של המסמך.

ברגע שמסמך הבעת הרצון הופקד ועד לרגע שיהיה צורך להפעילו, ישלח האפוטרופוס הכללי לעורך המסמך “תזכורת”, אחת לשלוש שנים, בכדי לוודא שעורך המסמך אינו רוצה לשנות את המסמך בשל שינוי נסיבות או מטעם אחר.

ניתן לקבל שיחת ייעוץ מעורך דין מומחה בעריכת מסמך "הבעת רצון" וללא עלות ע"י בחירת קבוצת גילך:

"הפעולות העיקריות שעבורם כדאי לערוך מסמך הבעת רצון מסתכמות ב-3 סיבות עיקריות: יצירת וודאות, מניעת בירוקרטיה, בחירת המתאימים ביותר

 

"יש לפעול כמה שיותר צמוד למועד פטירת המוריש בכדי להביא לסיכוי הצלחה גבוהים יותר"

מדוע קיימת חשיבות לעריכת מסמך הבעת רצון?

מסמך "הבעת רצון" יכול להיערך רק על ידי עו”ד שעבר הכשרה של האפוטרופוס הכללי המסמיכה אותו לערוך מסמך "הבעת רצון". לאחר עריכת המסמך על ידי עורך הדין ואישורו על ידי האדם המבקש אותו, תתבצע הפקדה מקוונת של המסמך.

ברגע שמסמך הבעת הרצון הופקד ועד לרגע שיהיה צורך להפעילו, ישלח האפוטרופוס הכללי לעורך המסמך “תזכורת”, אחת לשלוש שנים, בכדי לוודא שעורך המסמך אינו רוצה לשנות את המסמך בשל שינוי נסיבות או מטעם אחר.

  • מדוע קיימת חשיבות לעריכת מסמך הבעת רצון?

חשוב במיוחד לערוך מסמך הבעת רצון במשפחות בהן יש הורה יחידני (אב או אם) המטפל בילד עם צרכים מיוחדים, מאחר ובמקרה של חו”ח מוות או במקרה של חוסר כשירות, הרי שאין גיבוי אוטומטי מבן/בת הזוג בנוגע לטיפול בילד .

במשפחות בהן יש שני הורים, הרי שהם מהווים “אפוטרופסים טבעיים” של הילד, ועל כן במקרה של חו”ח פטירה או אי כשירות של אחד מהם, האפוטרופסות מועברת לצד הכשיר או הנותר בחיים.

  • מדוע מסמך הבעת רצון חשוב במיוחד להורים יחידניים ? 

אפוטרופוס הוא אדם האחראי באופן בלעדי, לא רק על חייו הפרטיים, אלא גם לחיי אחרים. על אנשים אלה נמנים לא רק אלו שמונו כאפוטרופוסים עבור בני משפחה חסויים, אלא גם הורים לילדים עם צרכים מיוחדים, המשמשים כאפוטרופוסים טבעיים של ילדיהם. 

הורים גרושים משמשים כשני אפוטרופוסים עבור ילדיהם, ולכן אם אחד מהם הולך לעולמו, או נקלע למצב של חוסר כשירות לקבלת החלטות אודות הטיפול בילד, ההורה השני נכנס בנעליו. להורים אלמנים, או הורים שהביאו לעולם ילד באופן יחידני מלכתחילה, לעומת זאת, אין תחליף, ולא כל משפחה מצליחה להגיע להסכמות על זהות האדם שיקח על עצמו את התפקיד לטפל בילד במקום ההורה היחידני, במיוחד כשמדובר על שעת משבר ולחץ.

  • מה יקרה אם לא ערכתם מסמך הבעת רצון או צוואה? ואיזה ערך המסמך נותן בעצם

במקרה זה, ההחלטה בדבר זהות האפוטרופוס החלופי עוברת להחלטת בית המשפט בלבד (בתיאום עם משרד האפוטרופוס הכללי), בהתאם לטובת הקטין או החסוי (הבגיר). באם אין קרובי משפחה אשר יוכלו לשמש כאפוטרופוס חלופי, הרי שתנתן לבית המשפט המלצה למנות אפוטרופוס חיצוני אחר (אומנה, אימוץ וכיוצ”ב).

ניתן לעגן את רצונות ההורה במקרה של פטירה בלבד על ידי מתן הוראות בצוואתו, במידה והורה ערך עבורו מסמך הבעת רצון הוא יוכל לפרט את רצונותיו בנוגע לאופן הטיפול בילד גם במצבים אחרים שימנעו ממנו לטפל כמו למשל חוסר כשירות שכלית לטפל. כמו כן, בדומה לצוואה מסמך הבעת רצון ידאג לרצונות ההורה גם במקרה של פטירה.

  • הפעולות העיקריות שעבורם כדאי לערוך מסמך הבעת רצון מסתכמות ב-3 סיבות עיקריות:

א) ליצור וודאות – כדי לשמר את צורת הטיפול הנוכחי בילד, חשוב לעגן את הרצונות ושיטות הפעולה. מסמך הבעת רצון הינו למעשה מסמך משפטי המחייב את הגופים השונים, בנוסף לאדם הנבחר למטפל כמחליף במידת הצורך וכך להמשיך את דרך ההתנהלות כפי שהיא על פי רצון ההורה. 

ב) למנוע בירוקרטיה – מסמך "הבעת רצון" למעשה מייצר וודאות לגבי אפוטרופוס עתידי שיתמנה בנוסף להוראות עם תוקף מחייב שירשמו במסמך הבעות רצון.  על ידי בחירת זהות האפוטרופסים ומתן הוראות מקדימות במסמך, בית המשפט ימנע מלהתערב בעניינים אלו ויאפשר את מימוש הרצונות הכתובים במסמך.

ג) לבחור את המתאימים ביותר – רצון ההורה\אפוטרופסות בנוגע למי יהיה המחליף שלו בהמשך הטיפול בילד הינו הכרחי על מנת להבטיח את הטיפול הנכון ביותר מנוקדת מבטו של ההורה, וכך למעשה מונעת את אי הוודאות לגבי מי יחליף את ההורה במקרה של חוסר כשירות מצדו להמשיך ולטפל.

לסיכום: אל תוותרו על זכויותיכם להחליט בכל תרחיש

ברוב המקרים היורשים כן מצליחים להתמודד עם סוגיית חלוקת הרכוש בקלות וללא מחלוקות (לפחות לא מהותיות).
אך אם אתם חשים שנעשה לכם עוול – ואדם אחר, קרוב ככל שיהיה, מתנהל באופן שפוגע בכם, ניתן לפעול ולהשיב לכם את הזכויות המגיעות לכם היכולים להתפרש לסכומי כסף לא מבוטלים עבורכם.
ניתן להביא לביטולה של צוואה וניתן אף להביא לביטול צו ירושה לאחר שניתן.
יחד עם זאת כדי לשים דגש על נקיטה בהליכים הנדרשים במהירות האפשרית מהסיבה שהעיכוב בטיפול (לרוב בגלל דחיינות או בכדי להימנע מאי נעימויות) עלול להחליש את עמדתכם ועלול לפגוע בזכויותיכם בעתיד.

*המידע המוצג כאן אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד.

 

ניתן לקבל שיחת ייעוץ מעורך דין מומחה בעריכת מסמך "הבעת רצון" וללא עלות ע"י בחירת קבוצת גילך:

Post Views: 422
גלילה לראש העמוד