משפטי - דיני משפחה - גירושין

משפטי - דיני משפחה - גירושין

להתגרש נכון (וכמוצא אחרון) מדריך 2024

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp

לפני הכול יאמר, כי מאמר זה אינו בא לעודד גירושין! גירושין הם עסק מורכב, עצוב, ולעיתים גם מאוד "מכוער". בישראל, הגירושין גם מורכבים באופן חריג מכיוון שהם משלבים דין אזרחי ודין ודתי יחדיו, אך ככל שהזמן עובר ומתקבלת ההחלטה להתגרש, חשוב לעשות את הדברים באופן הנכון ביותר, כזה שיאפשר "לפרק" את החבילה באופן שיקל על הצדדים בתהליך כמה שניתן, מתוך תכנון מקדים ושמירה על כל זכויותיכם במלואם. בכתבה שלפניכם, תקבלו נקודות להתייחסות שיאפשרו לכם לפעול נכון בזמן הגירושין. 

להתגרש נכון (וכמוצא אחרון) מדריך 2024

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp

לפני הכול חשוב להגיד – מאמר זה אינו בא לעודד גירושין! גירושין הם עסק מורכב, עצוב, ולעיתים גם מאוד "מכוער". בישראל, הגירושין גם מורכבים באופן חריג מכיוון שהם משלבים דין אזרחי ודין ודתי יחדיו. ככל שהזמן עובר ומתקבלת ההחלטה להתגרש, חשוב לעשות את הדברים באופן ה"נכון ביותר", כזה שיאפשר "לפרק" את החבילה באופן שיקל על הצדדים בתהליך כמה שניתן, מתוך תכנון מקדים ושמירה על כל זכויותיכם במלואם. בכתבה שלפניכם, תקבלו נקודות להתייחסות שיאפשרו לכם לפעול נכון בזמן הגירושין.

"ע"פ נתונים סטטיסטיים, 1 מתוך 3 זוגות מתגרשים  ונדמה שמספר המתגרשים רק עולה עם השנים"

"ע"פ נתונים סטטיסטיים, 1 מתוך 3 זוגות מתגרשים  ונדמה שמספר המתגרשים רק עולה עם השנים"

גירושין הם אירוע אישי, משפחתי, כלכלי, חברתי ומשפטי, בעל השלכות לטווחים קצרים וארוכים.
נדמה כי סיר הלחץ הזה מביא לבלבול וחוסר וודאות לגבי "מה יהיה", ולשם כך, חשוב לעשות סדר במחשבות, לקרוא בקפידה חומר ומידע שיאפשר לכם להתכונן נפשית וגם כלכלית לקראת ההליך (הבלתי נמנע כנראה לאחר מחשבה רבה) אשר עומד בפניכם.

נקודת קבלת ההחלטה

לפניכם מס' פעולות אותם יש לבחון, וזאת מתוך מקום רציונאלי ושכלי, (ולא מתוך הרגש)

  • א. הכרת הנסיבות הרלוונטיות – הליך הגירושין לא מתחיל ביום מתן הגט או ביום הגשת התביעה לבית הדין הרבני – אלא ביום שבו ההחלטה נפלה בליבכם. לרוב מדובר בתהליך ארוך, שבו מערכת היחסים בין בני הזוג לא מתנהלת על הצד הטוב ביותר. לעתים, ההחלטה מתקבלת לאחר מאורע חשוב וקיצוני (כמו למשל – בגידה) ולעתים מדובר בשחיקה של הקשר עם השנים – לא משנה מה הסיבה אפשר להסכים שהחלק הקשה ביותר, ברוב המקרים, הוא לקבל את ההחלטה. לרוב ישנם שיקולים לטובת הגירושין ושיקולים נגדם. למשל, החשש מקושי וחוסר וודאות כלכלית (יודעים איך נכנסים ולא יודעים איך יוצאים) פעמים רבות יעכב את ההחלטה להתגרש. ובפן הרגשי, הרצון לשמור על הקשר המשפחתי ועל הזוגיות, מביאים גם הם לעיכוב בקבלת ההחלטה – השאלה שעליכם לשאול את עצמכם בבואכם לגבש את ההחלטה צריכה להתייחס ל-2 מישורים עיקריים – האחת מתייחסת לטיב הקשר והאם ניתן לשחזר את התקופות שבהם הייתה זוגיות טובה, והשאלה השנייה הינה האם ניתן לתת הזדמנות אמיתית לשיקום היחסים או שמצב היחסים בלתי הפיך – במידה ונעשה ניסיון אמיתי לאורך זמן לפעול לשיקום ושחזור היחסים אך ללא הועיל, הרי שהתשובה צריכה להיות כעת מונחת לפניכם.
  • ב. הגדרת המטרות המתאימות לעניינכם – לאחר גיבוש החלטה סופית, יש לסדר את המחשבות, ולהגדיר עבור עצמכם את המטרות והרצונות שלכם בהליך הגירושין. כל מה שכרוך סביב הליכי הגירושין, יוצר מערבולת אישית ורגשית, שמונעת מאתנו את היכולת להגדיר בצורה טובה את מטרות הגירושין שלנו, ולפעול בכיוון של השגתן. בכדי למקד אתכם, להלן הנקודות העיקריות שעליכם לקחת בחשבון  בכדי למקד אתכם (מומלץ לרשום נקודות).
  • בפן הכלכלי – שמירה על רמת החיים שבה אתם חיים כיום – בין אם אתם בעלי הממון בקשר או לא, כדאי לקבל מראש תמונה ברורה יותר לגבי מה צופן עתידכם הכלכלי על פי נסיבות המקרה. עתידכם הכלכלי יהיה מורכב מפאזל של מספר אלמנטים בין אם תשלמו כספים או תהיו זכאים להם. האלמנטים כוללים בעיקרם את המונחים הבאים:
    – מזונות אישה (לנשים)
    – מזונות ילדים
    – חלוקת רכוש ונכסים
    – חלוקת כספים משותפים.

    – חשוב להבהיר, כבר בשלב הגדרת  המטרות, שהליך הגירושין הוא אירוע "מתגלגל" התוצאות לרוב לא ידועות מראש וצריך לגלות אותן – לכן רשימת המטרות מולכם תאפשר להגיע מוכנים יותר לפגישת ייעוץ עם איש המקצוע (עורך דין\מגשר) ותיתן לכם יותר שליטה צופה פני עתיד על ההליך ותוצאותיו.

  • ג. יצירתיות בתכנון פתרונות – לא פעם רעיון יצירתי מוצלח מאפשר לפתור מחלוקת,  אדם שכבר נמצא באמצע הליך של פרידה יוכל למצוא את עצמו נתקל בקושי למצוא את הפתרונות בגלל מצבו הרגשי, וחוסר הוודאות הכלכלית שמבלבלת את המחשבות – חשוב מאוד לשוחח עם מס' אנשים הקרובים אליכם ושעליהם אתם סומכים, ובמקביל לערב אנשי מקצוע בעלי ניסיון אשר ידעו לתת לכם כלים וכיוונים להתמודדות עם הליך הגירושין אשר מורכב מרבדים רבים ובחלק גדול מהמקרים –  באי וודאות לגבי מה יהיה בעתיד. עורכי הדין העוסקים במלאכת הגירושין לרוב ייקחו תשלום ראשוני בגין יעוץ משפטי מקצועי אך ניתן גם למצוא עורכי דין המעניקים את הייעוץ הראשוני ללא עלות.

  • ד. היו אתם אלה שקובעים את “סדר היום” של התהליך – מי שפועל ראשון, הוא זה שמכתיב את “סדר היום” של הדיונים, ולמעשה יהא בעל הסמכות להחליט עבור נושאים וסוגיות מסוימות- למשל, בן הזוג המקדים בהגשת בקשה ליישוב סכסוך, קובע למעשה באיזו ערכאה יתברר העניין, ואף כיצד יוכרע הסכסוך בין הצדדים.

    הנטייה לדחיינות בנושאים כאלו הינה תופעת טבע אנושית, אך במידה וכבר עשיתם אין ספור ניסיונות לאפשר את קיום הקשר (ניסיונות שלפעמים יכולים להתפרס על גבי שנים) ודעתכם להתגרש הינה מוחלטת(במידה מספקת)  כדאי ורצוי לפעול מיד וללמוד את זכויותיכם ועל האופן שבו יש לקיים  את הליך הגירושין כך שהפגיעה הכלכלית והנפשית תהיה הדרגתית ו"רכה" ככל שאפשר כשאתם בשליטה מלאה על התהליך.

יודגש כי חשוב מאוד שתהליך הגירושין יעשה על ידי עורך דין מקצועי ובעל ניסיון שילווה אתכם לאורך כל הדרך, בכדי לבצע את התהליך המלווה לעתים ברגש רב, בצורה נכונה תוך הגנה מלאה על הזכויות שלכם.
להתייעצות ראשונית עם עורך דין מומחה לגירושין ללא עלות או התחייבות אנא בחרו את גילכם:

השלבים העיקריים בהליך הגירושין

במידה ואינכם מודעים או מודעים חלקית לתהליכים הנדרשים בהליך הגירושין מצורפים לנוחיותכם חלק מהתהליכים המרכזיים הכרוכים בהליך הגירושין \ תביעת הגירושין ובצירוף הסבר קצר– חשוב להבהיר כי על פי הסטטוס שלכם (נכסים, ילדים, משך הקשר) חלק מהתהליכים יוכלו לא להתקיים וחלקם יבואו במקום אחרים והכל כפי שמוסבר במושגים שלפניכם:

  • א. בקשה ליישוב סכסוך – ככלל, טרם נעסוק בנושאי הליבה נאמר כי חשוב לדעת שההליך הראשוני שהינו חובה ע"פ דין בהליך גירושין מחייב הגשת בקשה ליישוב סכסוך במשפחה שבה יתקיים מפגש בין בני הזוג בנוכחות עובדת סוציאלית ויעשה ניסיון לבחון אפשרות להתגבר על המכשולים ולנסות לשקם את הזוגיות.

  • ב. הסדרי ראיה (חלוקת זמני שהות כיום) – חלוקת זמני שהות הינה קביעת פרקי זמן קבועים וסדירים בהם הורה ישהה עם ילדיו, כולל בחופשות ובחגים, כאשר הכמות והאורך של המפגשים משתנה בהתאם לגיל הקטין ולנסיבות המשפחתיות. כאשר נקבעת משמורת מלאה לאחד ההורים (למשל, בשל חזקת הגיל הרך), חלוקת זמני השהות מאפשרת להורה שאינו משמורן לשמור על קשר יציב ורציף עם ילדיו לאחר הפרידה. חלוקת זמני השהות יכולים להיות בהסכמה או בתביעת משמורת בהליך גירושין, לצורך קביעת המשמורת וזמני השהות עשויה הערכאה השיפוטית לבקש הערכת מסוגלות הורית, כאשר העיקרון המנחה אותה הינו טובת הילדים בלבד.

  • הערה חשובה: הן לבית המשפט לענייני משפחה והן לבית הדין הרבני סמכות מקבילה לדון בשאלת המשמורת וזמני השהייה, ורצוי להתייעץ עם עורך-דין בשאלה לאיזו ערכאה מומלץ לפנות בנסיבות הספציפיות.

  • איזון משאבים
    הסדר איזון משאבים הוא כלל משפטי הקובע את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג נשואים עם פקיעת נישואיהם (עקב גירושין או מוות של אחד מבני הזוג).על פי ההסדר, במהלך הנישואין, שומר כל אחד מבני זוג על זכויותיו ברכושו שלו, והשיתוף בין בני הזוג מתרחש רק עם פקיעת הנישואין. במועד ביצוע ההסדר, מתבצעת הערכת שווי לנכסיהם של בני הזוג (נכסים משותפים ונכסים השייכים לכל אחד לחוד).
    נכסי בני הזוג מחולקים ביניהם שווה בשווה, כך שאם קיים הפרש לטובת אחד מבני הזוג, הוא ישלם לבן הזוג השני את גובה ההפרש, באמצעות מתן זכויות בנכס או תשלום כספי. למרות האמור לעיל, בית המשפט יכול להורות כי נכסי בני הזוג לא יחולקו ביניהם שווה בשווה, אלא באופן אחר, אם קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות חלוקה לא שוויונית.
    ישנם נכסים שאינם נכללים בהסדר איזון המשאבים, ובמועד הפרידה בן הזוג שהם שייכים לו בלבד לא יידרש לחלוק בהם עם בן הזוג השני או לשלם הפרשי איזון בגינם. עם זאת, בן הזוג השני יכול לנסות ולהוכיח כי התקיים שיתוף בנכסים אלה, או שהתקיימו נסיבות המצדיקות סטייה מחלוקה שוויונית, ואם יצליח לעשות זאת, תהא חלוקה שוויונית בין בני הזוג.
  • פירוק שיתוף
    הנישואים מתפרקים ובעקבותיהם השותפות ומה שבתוכה. השותפות כוללת בחלק גדל מהמקרים נכס\נכסים מסוגים שונים (מקרקעין, מניות, עסקים ועוד), שנצברו במהלך החיים המשותפים.
    פירוד או הליך גירושין, מביא לכך שהנכסים המשותפים צריכים להתחלק בין הצדדים. לפני ביצוע החלוקה ו/או ההפרדה בבעלות על הנכסים, נדרש לפרק את השותפות באותם נכסים ספציפיים.
    נכסים שניתנים למימוש ומכירה לאחד מבני הזוג או לצד שלישי, כמו דירת מגורים ומכונית, ימכרו. התמורה המתקבלת תחולק ותשרת את הצרכים הנפרדים של בני הזוג. פירוק שותפות במיטלטלין ותכולה, יחולקו בעין ובמרבית המקרים הצד האוחז במשמורת על הילדים יקבל את חלקה הנכבד.

    בנסיבות אלו צריך להבחין בשני מצבים שמהם יכול להיגזר הצורך בפירוק שיתוף. האחד, נוגע לזוגות שנישאו לפני כניסת חוק יחסי ממון לתוקף בינואר 1974 והשני, מתייחס לזוגות שנישאו לאחריו. מי שנישא לפני החלת החוק, חלה עליו חזקת השיתוף והוא רשאי לתבוע פירוק שיתוף בכל שלב בזמן הנישואין.
    הפירוק יוצר הפרדה כלכלית אך לא בהכרח, הפרדה זוגית בעקבות גירושין, או פירוד. התביעה לפירוק תופסת לגבי כל הנכסים לרבות: דירת מגורים ונכסי מקרקעין אחרים, מכונית, ציוד הנדסי, מקרקעין מניב, קופות גמל, מניות, פנסיה, חסכונות, מוניטין ואפילו חובות שנצברו במשותף.

    לעומתם, מי שנישא לאחר כניסת החוק לתוקף (אחרי 1974) והנישואין פקעו בעקבות גירושין או מוות של אחד מבני הזוג יפעל לפי ההסדר בחוק של איזון משאבים.

    לפי שיטה זו כל נכס שנצבר במאמץ משותף, למעט ירושות, מתנות, נכסים שהיו בבעלות אחד מבני הזוג לפני הנישואין, גמלה מהביטוח הלאומי ופיצוי על נזקי גוף, יאוזנו בין הצדדים באופן שווה. ולפני חלוקתם בפועל תידרש תביעה לפירוק השיתוף בהם.
    מימוש זכות הפירוק והשיקולים של בית המשפט
    על מנת לממש את זכות הפירוק, על הצד המבקש לפנות אל בית המשפט לענייני משפחה ולתבוע את הסעד המבוקש. שותף בבעלות על מקרקעין יכול לדרוש בכל עת את פירוק השותפות ודרישתו תיענה במצוות סעיף 37 לחוק [1]המקרקעין, ללא אמירה ושיקול דעת של בית המשפט.
    בקשה לפירוק שיתוף הינה זכותו המהותית והקניינית של האדם המבקש זאת. לעומת זאת, בתביעה לפירוק דירת מגורים, למשל, במסגרת תיק גירושין, הסיפור אחר ומורכב הרבה יותר. לבית המשפט שיקול דעת נרחב ביותר בטרם יענה או ידחה את הבקשה לפירוק שיתוף.

מדובר בשותפים שאינם זרים זה לזה ולא נקלעו לשותפות באקראי. בים אם הם בני זוג עם ילדים ובלעדיהם. עליהם חלים דיני המשפחה.

[1] הזכות לתבוע פירוק השיתוף

  1. (א)  כל שותף במקרקעין משותפים זכאי בכל עת לדרוש פירוק השיתוף.

           (ב)  הייתה בהסכם שיתוף תניה השוללת או מגבילה את הזכות לדרוש פירוק השיתוף לתקופה העולה על שלוש שנים, רשאי בית המשפט, כעבור שלוש שנים, לצוות על פירוק השיתוף, על אף התניה, אם נראה לו הדבר צודק בנסיבות העניין.

  •  

"הגופים המסורבלים של ביטוח לאומי וחברת הביטוח מקשים על הזכאות לקבל פיצויים משמעותיים"

"תקופת הגירושין היא תקופה שיכולה להיות מורכבת, שבה על אף שתהיו מוקפים באנשים לעתים תרגישו מאוד בודדים"

המשך: השלבים העיקריים בהליך הגירושין

בקשה לפירוק שיתוף דירת מגורים לצורך מכירתה וחלוקת תמורתה, תמיד תביא בחשבון תחילה את טובת הילדים המתגוררים בדירה, ודיון בשאלה מה יקרה איתם לאחר הפירוק ומכירת הדירה.

האם להורים יישאר מספיק כסף לאחר הפירוק וחלוקת התמורה כדי לרכוש קורת גג אחרת והולמת את הצרכים של הילדים ?

האם קיימת אפשרות ריאלית שאחד הצדדים ירכוש את חלקו של השני בדירה ? וכך הדירה תישאר בבעלותו, גם לטובת הילדים שהורגלו לחיות בה ואין צורך לטלטל אותם למקום אחר, שעלול להיות צר מלהכיל אותם.

לבית המשפט שמורה גם הסמכות לעכב את ביצוע הפירוק המבוקש.

העיכוב נסמך על מערכת של שיקולים הנקשרת להסדרה או אי הסדרת העניינים הנוספים שעל סדר יומו של הזוג המצוי בהליכי גירושין.

יתכן מצב, שאם יאושר הפירוק בדירה, אחד הצדדים עלול לצאת נפגע מהחלטה לא מאוזנת.

לעומת זאת, במקרים בהם הסכסוך עמוק, מתיש ונמשך לאורך זמן, עדיף לזרז את ההחלטה על פירוק השיתוף ועל ידי כך לסלק עוד מכשול בדרך להסכם גירושין סגור.

איך מתבצע פירוק השיתוף בפועל?

לפי סעיף [1]7 לחוק בתי המשפט לענייני משפחה, הליכי ביצוע בתובענה לפירוק שיתוף בנכס של בני זוג יבוצעו על פי החלטת בית המשפט לענייני משפחה ובפיקוחו, זולת אם הורה בית המשפט על

ביצועם באמצעות לשכת ההוצאה לפועל. כן רשאי בית המשפט להורות על ביצועם בדרך אחרת הנראית לו יעילה וצודקת יותר בנסיבות העניין.

החלטה של בית המשפט על פירוק שיתוף בדירה למשל, מחייב את מכירתה. אם המכירה נתקלת בקשיים שמערים אחד מבני הזוג, ימונה שמאי להערכת הנכס.

בהמשך, אחד מעורכי הדין של הצדדים ימונה ככונס נכסים לדירת המחלוקת ויפעל לפרסום בכלי התקשורת של דבר מכירתה, המחיר המבוקש, הכנת הסכם מכר וקבלת אישור בית המשפט לביצוע המכירה

חשוב להבהיר, כי לכל אחד מבני הזוג זכות קדימה לרכוש את חלקו של האחר לפני צד ג' בשוק החופשי.

אם הוגשה תביעת גירושין לבית הדין הרבני שכרכה גם את התביעה לפירוק שיתוף, בסמכות בית הדין הרבני לדון בתביעה.

מסיבות אלה ואחרות, נדרשת התערבות והכרעה שקולה ומידתית של בתי המשפט לענייני משפחה. מיותר לציין כי אנו ממליצים בחום לצדדים להיות מיוצגים על ידי עורך דין המתמחה בדיני משפחה בהליך הפירוק.

הדקויות, תיקוני החקיקה ועדכוני פסיקה ידועים ומוכרים לעורכי הדין ולא לצדדים שאינם מיוצגים. עם המטען הזה הם נכנסים לזירה המשפטית כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבור הלקוח.

כדאי לזכור עוד דבר חשוב. תביעה לפירוק שיתוף יכולה להיות רלבנטית ופרקטית רק לגבי נכסים שהמבקש יודע שיש לו עליהם זכות מכוח חזקת השיתוף או מחוק יחסי ממון.

יש לא מעט מצבים שהתובע פירוק לא מודע לכל הנכסים שאולי הוסתרו על ידי בן הזוג במהלך השנים. לכן, אפשר להסתייע בשירותיו של חוקר פרטי לחשיפת נכסים בלתי ידועים ובלתי מוצהרים או לחילופין, לבקשת תצהיר משפטי מבן הזוג על כל מלאי הנכסים שנצברו במהלך החיים המשותפים.

כתב תביעה גירושין –

אישה הנשואה על פי ההלכה היהודית, זכאית למזונותיה מבעלה כל עוד קשר הנישואין עומד בתוקפו (אלא אם כן האישה בגדה בבעל, עזבה את הבית ללא סיבה מוצדקת, או שהיא עובדת והכנסתה מספיקה לכל צרכיה).

המזונות משולמים לאישה עד מועד הגירושין בין בני הזוג או עד מתן פסק דין לגירושין על

  • א. מזונות אישה –

אישה הנשואה (נשואה בלבד, לא יודעים בציבור) על פי ההלכה היהודית, זכאית למזונותיה מבעלה כל עוד קשר הנישואין עומד בתוקפו (אלא אם כן האישה בגדה בבעל, עזבה את הבית ללא סיבה מוצדקת, או שהיא עובדת והכנסתה מספיקה לכל צרכיה). המזונות משולמים לאישה עד מועד הגירושין בין בני הזוג או עד מתן פסק דין לגירושין על ידי בית הדין הרבני.

גובה מזונות (אישה) שישולם יחושב באופן הבא:

כמדובר על בני זוג יהודים, המזונות יקבעו על פי הדין העברי, הן בבית הדין הרבני והן בבית המשפט לענייני משפחה.

בפרקטיקה בבית הדין הרבני ניתן דגש על שלושה כללים מנחים בדין העברי- בעוד שבבית המשפט לענייני משפחה גובה המזונות נקבע על פי רמת החיים של בני הזוג בתקופת הנישואין וביחס להכנסותיהם.

על פי הדין העברי, קיימים מספר כללים לקביעת גובה המזונות.

הכלל הראשון עוסק בחובתו של הבעל לספק לאישה את סכום המזונות בהתאם למנהג המקום בו הם חיים,

הכלל השני עוסק במצבו הכלכלי של הבעל ופוטנציאל השתכרותו העתידי.

הכלל השלישי הוא הכלל "עולה עימו ואינה יורדת עימו", כלומר חובתו של הבעל לספק לאישה את צרכיה ברמה שהורגלה להם בבית הוריה.

לרב, הכלל שיגבר הוא זה שלפיו סכום המזונות הוא הגבוה ביותר, אולם קיימים סייגים שונים אם מצבו הכלכלי של הבעל אינו מאפשר זאת.

על פי הכלל המנחה בפסיקה כיום ע"פ הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה, האישה זכאית למזונות על פי רמת החיים אליה הורגלה בבית המשותף לפני הסכסוך בין הצדדים וביחס להכנסות בני הזוג.

"פסיקת מזונות אישה צריכה להיעשות על בסיס צורכי האישה ורמת החיים המוכחת לעת הפסקת החיים המשותפים מחד, ועל יסוד הערכת הכנסות הצדדים באותה עת"
(תמ"ש (חיפה) 12091/00 פלונית נ' פלוני).

טיפ חשוב: יש להביא בחשבון שבפועל, בבית הדין הרבני ישנה נטייה לפסוק סכומי מזונות נמוכים יותר מאשר אלו שייפסקו בבית המשפט לענייני משפחה.

(במידה ויש ילדים) מזונות ילדים

במקרים בהם אין חילוקי דעות בין בני הזוג בנוגע גובה מזונות הילדים (אירוע מבורך אך נדיר), מגיעים הצדדים, בהסכם הגירושין, להסכמה לפיה ישולמו מזונות ילדים קבועים, מזונות אלו יחולו לרוב עד שהילדים יגיעו לגיל 18, ומגיל זה, ועד תום השרות הצבאי או השירות הלאומי, ישולמו כשליש מסכום המזונות המוסכם.

כאשר אין הסכמה בין הצדדים, חבות האב נגזרת, ותהיה בהתאם להוראות הדין האישי החל עליו. על אב יהודי חלים דיני ישראל. על פי דיני ישראל קיימים שני “מעגלים” של צרכים לפיהם נקבע גובה מזונות הילדים:

מעגל של “צרכים הכרחיים” שהם הצרכים הקיומיים בהם נושא האב בלבד.

מעגל של צרכים נוספים מ”דין צדקה” בהם נושאים ההורים יחדיו.

הדינים ישראל מטילים חובת מזונות מוחלטת על האב לילדים עד גיל 6 (הנקראים גם “קטני קטנים”.) מדובר בחיוב מזונות שאינו תלוי ביכולתו הכלכלית של האב, אלא תלוי בצרכי הילד בלבד.

בגילים 15-6, בהנחה והילדים נמצאים במשמורת האם, האב ממשיך לשאת בתשלום הצרכים ההכרחיים, אולם, בצרכים שמעבר לצרכים ההכרחיים (למשל: חוגים, טיולים, פעילויות), נושאים האב והאם, בדרך כלל, בחלקים שווים.

קיימת נטייה להטיל על האב לשאת יותר בהוצאות שאינם הכרחיות, מהטעם שהאם מטפלת בילדים, ויש לזה, כמובן, ערך כלכלי. מגיל 15 ואילך מדובר בחיוב מזונות מ”דין צדקה” בלבד שכן, תיאורטית, הקטין יכול לעבוד לפרנסתו. חיוב מזונות מ”דין צדקה” מתחלק בין האב לאם לפי יחס הכנסותיהם, מכל מקור שהוא.

לסוגיית גובה תשלום מזונות הילדים השפעה רבה על המשך דרכם הנפרדת של בני הזוג ועל וגורלם הכלכלי של הילדים והאישה. ככל שנפסק סכום מזונות גבוה יותר, סיכויי האב לנהל רמת חיים סבירה פוחתים, וככל שהסכום הנפסק נמוך, עול פרנסת הילדים נופל על כתפי האם.

בית המשפט בבואו להכריע בנושא המזונות פועל באופן המנסה לאזן בין צרכי האישה, הילדים, והבעל כך שהפגיעה תהיה מתונה ככל שאפשר לכל הצדדים, וזאת למרות שלעתים כאשר יש צד מתוחכם במערכת הזוגית – לבית המשפט יש קושי גדול יותר להכריע בסוגיה ובהיעדר ייצוג משפטי הולם פועל באופן שאינו מגלם את המציאות.

ביולי 2017 חל מהפך משפטי של ממש, על ידי כבוד בית המשפט העליון, בחישוב דמי המזונות לילדים המצויים במשמורת משותפת של שני ההורים, כאשר הכנסותיהם של שני ההורים שווה או דומה. עקרונית, בוטלו תשלומי המזונות עבור ילדים שהם מעל גיל 6 הנמצאים במשמורת משותפת של שני ההורים .

ידי בית הדין הרבני.

יודגש כי חשוב מאוד שתהליך הגירושין יעשה על ידי עורך דין מקצועי ובעל ניסיון שילווה אתכם לאורך כל הדרך, בכדי לבצע את התהליך המלווה לעתים ברגש רב, בצורה נכונה תוך הגנה מלאה על הזכויות שלכם.
להתייעצות ראשונית עם עורך דין מומחה לגירושין ללא עלות או התחייבות אנא בחרו את גילכם:

איך לבחור את איש המקצוע המתאים ביותר עבורכם ?

בחירת משרד עורכי הדין המתאים ביותר לניהול הליך גירושין, עריכת צוואה, סכסוך ירושה או כל עניין אחר הינה המשימה החשובה ביותר אשר עומדת לפניכם. קיימים שיקולים רבים לבחירת עורך דין מתוך מגוון רב של עורכי דין המצויים בשוק. השיקול החזק מבין כולם הוא בחירתו של מי שיתאים בדיוק עבורך.

פגישת הכרות ראשונה עם עורך דין היא המפתח לבחירה הנכונה. תחושת הבטן והתקשורת הנוצרת בין הלקוח לעו"ד היא השיקול המרכזי בבחירתו של זה או זאת שיתאימו בדיוק לך.
התקשורת בין עורך דין למרשו מתבטאת בהבנה של עורך דין לבעיה אשר מוצגת לפניו, יכולתו לנתח את הבעיה ולהציג לפניך את דרך הפתרון המתאימה ביותר, הבנה שלך כלקוח שעורך הדין יעשה כל שביכולתו להשיג עבורך את התוצאות הטובות ביותר ושהכימיה ביניכם טובה. תחושת הבטן בבחירת עורך דין אשר ניתן לסמוך עליו ולקבל ממנו שירות VIP הינה שיקול מנצח.

לסיכום

ע"פ נתונים סטטיסטיים, בשנה מתחתנים כ- 40,000 בני זוג בעוד מתגרשים כ- 11,000.
מתוך היהודים בלבד עומד היחס בין נישואין לגירושין על שליש. כך שבתוך שלושה עשורים עלה היחס בין נישואין לגירושין פי 3.

העלייה העקבית שבה בני זוג מחליטים לפרק את החבילה בהחלטה משותפת או חד צדדית נובעת משינוים רבים שחלו, ובניהם השיפור המתמיד באיכות החיים, וההכרה בכך שגירושין בשונה מהעבר, אינו מעשה שאנחנו כחברה מגנים אלא במקרים מסוימים אף מעודדים.

גירושין חותמים במקרים רבים תקופה סוערת של מריבות, צעקות, תסכולים וקשיים רגשיים, אך מנגד מתחילים סוג של תקופת "הסתגלות" לא קלה שבה כל אחד מבני הזוג צריך להתמודד עם המצב החדש, על השלכותיו הרבות.

על אף שבסופו של דבר מדובר בתהליך שמהווה במרבית המקרים מעמסה רגשית ונפשית, גירושין נעשים בשלב בו כלו כל הקיצין ואין באפשרות הזוג לשקם את חיי הנישואים ולהמשיך הלאה לעתיד ורוד יותר.

תכנון וידע מקדים שבו תדעו לצפות מראש את השלבים בתהליך, העלויות הכרוכות בו, ולוח הזמנים יעזרו  ויקלו באופן משמעותי את ההתמודדות עם הליך הגירושין.

כחלק מהתהליך שבו תרכשו ידע חיוני אודות הזכויות והחובות שלכם, משרדי עורכי הדין מציעים לכם ייעוץ ראשוני שאינו כרוך בעלות – רצוי להיעזר באפשרות הייעוץ הראשוני ללא התחייבות שמשרדים אלו מקנים על מנת לגבש את ההחלטה הנכונה עבורכם.

בהצלחה!

Post Views: 2,776
גלילה לראש העמוד